Zo’n twaalf jaar en twee consolegeneraties geleden verscheen het allereerste deel uit het Disgaea-universum. In deze periode is Disgaea niet heel erg veel veranderd. De... Review: Disgaea 5 Complete

Zo’n twaalf jaar en twee consolegeneraties geleden verscheen het allereerste deel uit het Disgaea-universum. In deze periode is Disgaea niet heel erg veel veranderd. De games kenmerken zich nog altijd door het aangename anime-stijltje, de humor en de kleurenscala dat gebruikt wordt. Ondergetekende heeft ook dit keer zichzelf moeten opsluiten om alles uit de game te kunnen halen.

Disgaea 5 Complete vertelt het verhaal van Killia. Deze eenzame krijger gaat de strijd aan met de Tyrannical Emperor Void Dark, gezien hij met vrij weinig goeds bezig is. Zijn plan is om elke Netherworld naar zijn hand te trekken en het universum het zijne te maken. Daarnaast forceert Void Dark de inwoners van elke regio om voor hem te strijden, terwijl hij op de zijlijn afwacht om zijn kans te grijpen. Killia laat dit niet zomaar gebeuren en struint het volledige universum af om wraak te nemen. Dat klinkt gaaf, maar het probleem met de game is Killia. Je hoort nauwelijks emotie bij hem; iets wat opvalt in vergelijking met andere Disgaea-games. Veel hoofdpersonages waren excentriek, waardoor ze een unieke lading kregen. Hij hoeft niet alles uit zijn longen te schreeuwen, maar iets met emotie zou ik al op prijs hebben gesteld.

De gameplay van Disgaea 5 kan het best vergeleken worden met games als Final Fantasy Tactics en Fire Emblem. Je plaatst personages op het speelveld, beweegt ze over een grid en kiest de acties die schade zullen toebrengen aan je tegenstander. Hoewel de strategische RPG-elementen wel iets zeggen over de game, is het meer gericht op hoe je zo snel mogelijk een vijand klein kan krijgen. Het beste kun je een doelwit uitzoeken, hem of haar met zoveel mogelijk units vastklemmen en daarna zodoende te verslaan. Je tegenstanders doen niet precies hetzelfde, dus ik zou het in je voordeel laten werken. Dit maakt de gevechten tot uitgebreid touwtrekken, maar het laat je genieten van de bizarre wendingen in Disgaea 5.

Ongeacht of je op de televisie of onderweg aan het spelen bent, Disgaea 5 is uitermate geschikt voor elke situatie. De gevechten die je moet overbruggen zijn kort, waardoor ze perfect zijn voor de handheldmodus. Wat helpt is dat de game er uitstekend uitziet op het systeem en de kleuren er vanaf spatten. De sterke character art, gemixt met de variatie aan omgevingen, bouwen het geheel op tot iets heel moois. De muziek herhaalt te veel en irriteert je hier en daar.

Zelfs na het voltooien van de verhaallijn zal Disgaea 5 je ongetwijfeld bezighouden. Zo kan je dan nog extra personages vrijspelen, eigen levels ontwerpen en delen, en bonusepisodes vrijspelen. Disgaea 5 staat dus ook dit keer weer bol van de content waar de echte fans zich urenlang mee zullen vermaken, en is op dit moment de sterkste SRPG die er te vinden is. Ben je echter nieuw in de serie of verwacht je drastische veranderingen qua gameplay, dan kan je Disgaea 5 beter links laten liggen. Disgaea 5 is een stukje beter dan zijn voorganger, maar voelde ondanks dat voor mij persoonlijk als meer van hetzelfde.

Dylan van Tongeren Editor-in-chief of www.in2gaming.com

Doe mijn ding bij In2Gaming | Enthousiaste gamefanaat | Xbox 360, Xbox One, PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4, 3DS, Wii U, Switch, PC